logo

Quotes About Humanity

Dojela sem tudi, da je ljubezen do ?loveštva zelo nevarno ?ustvo, ker najpogosteje vodi v nasilno osre?evanje ljudi.
~ Wis?awa Szymborska
Moje znaki szczególne to zachwyt i rozpacz.
~ Wis?awa Szymborska
Quatro bilhões de pessoas nesta terra, e minha imaginação é como era. Não se dá bem com grandes números.
~ Wis?awa Szymborska
Vadinas, varomoji j?ga yra ne individo s?žin?, o santykis, atsirad?s tarp jo ir kit? žmoni?. Ne tod?l blogai elgiam?s, kad sunaikinome savyje Diev?, o tod?l, kad Dievas ir net Šetonas tampa nesvarb?s, nes sankcij? veiksmui suteikia kitas žmogus.
~ Witold Gombrowicz
Nie ufa?em wiarom, doktrynom, ideologiom, instytucjom. Mog?em wi?c oprze? si? tylko na sobie. Ale przecie? by?em Polakiem, urobionym przez polsko??, ?yj?cym w Polsce. No wi?c trzeba mi by?o poszuka? mojego ja g??biej, tam gdzie ono ju? nie by?o polskie, a po prostu cz?owiecze.
~ Witold Gombrowicz
Gdybym z ziemi robi? wycieczk? na jak? inn? planet?, lub cho?by na ksi??yc, te? wola?bym by? z kim? - na wszelki wypadek, ?eby moja ludzko?? mia?a si? w czym przejrze?.
~ Witold Gombrowicz
Masum olmama arzular?nda masumdular. Kollar?nda bir kad?n varken masumdular. Kavga ve dövüÅŸte masumdular. Ezberden ÅŸiirler okurken masumdular. Masumca davran?rlarken masumdular. Hatta kan dökerlerken, iÅŸkence yaparlarken, tecavüz ederlerken ya da söverlerken bile, bir mübarek masumiyetin tehdidindeydiler – ve bunlar?n hepsi, masumluÄŸun içine düÅŸmemek içindi.
~ Witold Gombrowicz
Ale mo?e raczej nale?a?oby powiedzie?, ?e naczeln?, podstawow? m?k? jest nie co innego, tylko cierpienie, zrodzone z ograniczenia drugim cz?owiekiem, z tego, ?e si? dusimy i d?awimy w ciasnym, w?skim, sztywnym wyobra?eniu o nas drugiego cz?owieka.
~ Witold Gombrowicz
Na gruncie sztuki to odmienne (powiedziaÅ'bym: niechÄ™tne, lekcewa??ce) podejÅ›cie do formy mo?e zapewni? odnowienie i rozszerzenie Å›rodków artystycznego wyrazu. ProklamujÄ…c wszÄ™dzie gdzie siÄ™ da, zasadÄ™, ?e czÅ'owiek jest wy?szy od swoich wytworów, dostarczam swobody, jakiej bardzo potrzebuje dzisiaj nasza pokurczona dusza.
~ Witold Gombrowicz
Ku tej idei - ?e taniec stwarza muzyk? - par?a ludzko?? wszystkimi drogami swoimi, ona sta?a si? natchnieniem i met? mojego czasu, ku niej i ja d??y?em po spirali, coraz cia?niejsze zataczaj?c kr?gi. Ale w tej?e chwili zosta?em unicestwiony. Gdy? zda?em sobie spraw?, ?e my?l t? my?l? jedynie dla jej patosu!
~ Witold Gombrowicz
StaraÅ'em siÄ™ udowodni?, ?e ostatecznÄ… instancjÄ… dla czÅ'owieka jest czÅ'owiek, nie zaÅ› ?adna warto?? absolutna, i spróbowaÅ'em dotrze? do tego najtrudniejszego królestwa zakochanej w sobie niedojrzaÅ'oÅ›ci, gdzie tworzy siÄ™ nasza [...] mitologia.
~ Witold Gombrowicz
Jak mam co? do napisania, to staram si? pisa? jak najm?drzej i ?eby to by?o jak najlepsze. A to, czy ja jestem Polak podczas pisania, czy jestem Chi?czyk, to do mnie nie nale?y. Ja jestem cz?owiek i moj? robot? musz? zrobi? jak najlepiej.
~ Witold Gombrowicz
Otó? fakt, ?e nasz jÄ™zyk nie zmienia siÄ™ od podstaw po przekroczeniu fatalnej granicy, ?e pomiÄ™dzy pierwszymi a ostatnimi sonatami Beethovena nie ma przepaÅ›ci, nie dajÄ…cej siÄ™ wypeÅ'ni?, jest bijÄ…cym w oczy dowodem, ?e czÅ'owiek w swym indywidualnym istnieniu nie mo?e siÄ™ wypowiedzie? - ?e jest milczeniem - ?e jest pozbawiony wyrazu.
~ Witold Gombrowicz
Yes, you know damned well what you should have done if you sincerely desired their surrender. You could have dropped it [the atom bomb] on one of their mountains, even in the sea, anywhere they could see what would happen if they persisted in the war, but you chose instead to drop it on peopled cities. I know you, the white mentality: Japanese, Chinese, Africans, we are all subhuman. You would drop an atom bomb on Abeokuta or any of your colonies if it suited you!
~ Wole Soyinka
Als sich nach hundert Jahren ein Regenwurm durch ihre beiden Gräber fraß, merkte er gar nicht, dass hier zwei verschiedene Menschen begraben waren. Es war dieselbe Erde. Alles dieselbe Erde.
~ WOLFGANG BORCHERT
Electronic equipment replaces neither Eyes, Hands, nor Heart.
~ Unknown
Life is divided into the horrible and the miserable.
~ Woody Allen
I hate when art becomes a religion. I feel the opposite. When you start putting a higher value on works of art than people, you're forfeiting your humanity.
~ Woody Allen
Tant que l'homme sera mortel, il ne sera jamais décontracté.
~ Woody Allen
being a misanthropist has its saving grace—people can never disappoint you.
~ Woody Allen
It's cruel to bring life into this terrible world.
~ Woody Allen
Like Bertrand Russell, I feel a great sadness for the human race. Unlike Bertrand Russell, I can't do long division.
~ Woody Allen
La pregunta Escena II LINCOLN: La guerra no tiene nada que ver. Es mi sensibilidad hacia los sentimientos humanos.
~ Woody Allen
We are adrift alone in the cosmos wreaking monstrous violence on one another out of frustration and pain.
~ Woody Allen