Quotes About Humanity
Ne vrijedi pri?ati o strašnom ubijanju, o ljudskom strahu, o zvjerstvima i jednih i drugih, ne bi trebalo pamtiti, ni žaliti, ni slaviti. Najbolje je zaboraviti, da umre ljudsko sje?anje na sve što je ružno, i da djeca ne pjevaju pjesme o osveti.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog. Pa ipak to ?inim, makar samo zato da još jednom pomenem ?ovjeka koji je unio toliko radosti u moj život.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Griješne misli su kao vjetar ko ce ih zaustaviti U cemu je pobožnost ako nema iskušenja koja se savladavaju ?ovjek nije Bog i njegova snaga je baš u tome da suzbija svoju prirodu.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Treba da zapazimo ?ovjeka, da ga razlikujemo od ostalih, svako ima nešto svoje, i drago mu je ako se baš to posebno primijeti.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Two genuinely human thoughts are always different, just as two men's palms are." "What's a genuinely human thought?" "One that's usually not told to anyone.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
U mraku, u magli, u kricima i zvižducima, u o?ajanju kojem nisam nalazio razlog, u toj dugoj no?i nesna, u crnom strahu koji nije od neprijatelja, ve? od ne?ega od mene, rodio sam se ovakav kakav sam, nesiguran u sve svoje i u sve ljudsko.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Friendship is not chosen, he said, it happens, who knows why, like love. And I haven't bestowed anything on you, but on myself; I respect men who remain magnanimous even in their misfortune.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Do kraja života upoznava?u ljude, a nikad ih upoznati ne?u, uvijek ?e me zbunjivati neobjasnjivoš?u postupka.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Iz njega je izlazilo znanje kao rijeka, kao potop, zatrpavala su te imena, zbivanja, strah te hvatao od gužve što je u tom ?ovjeku živjela kao da sad postoji, kao da to nisu aveti i sjenke ve? živi ljudi koji neprestano djeluju, u nekoj strašnoj vje?nosti postojanja.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
noc donosi ono sto hoce, i covjek ne moze nista da izmjeni. Moze samo da se osveti, i to je ljudsko, ako moze. Nije uvijek pametno, nije nikad pametno, ali i to biva.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Što ima više svetih skloništa iza kojih se ljudi kriju, sve je više prostora za ljudsko zlo. ?ovjek uvijek izmisli razlog izvan sebe, da bi se oslobodio odgovornosti i krivice.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Ne voliš ljude? -Ljudi su kona?no izdijeljeni, niko nam ne može pomo?i, ponekad se pravimo da to ne znamo, ili zaboravljamo jer nam izgleda nemogu?e, ne mirimo se ali je tako. Neka idu do ?avola. -Ni život ne voliš? -Ostavi me na miru! Šta ho?eš da volim? Slaganje varke na varku, davno sam negdje pro?itao. I smijao se. Sad se ne smijem. Nije veseo taj tvoj život.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Dobar ?ovek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo. Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ?es razmišljati o nedostacima drugih. Ako te neko povredi, pre?i preko toga. I budi kao Ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili Drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga sase?e." ? Meša Selimovi?
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Ho?u da budem ?ovjek, borite se sa mnom ljudski! Uzalud... Prazan prostor oko mene sve je pustiji, moja smiješna pobuna sve tiša.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Ljudi su zla djeca, zla po ?inu, djeca po pameti. I nikad ne?e biti druk?iji.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Kad bi Bog kažnjavao za svako u?injeno zlo, ne bi na zemlji ostalo nijedno živo bi?e
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Prihvatio sam nauk koji mi je dao, da covek dobija, kad daje.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Više je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Mnogo više! Samo se zli dalje ?uju i teže osje?aju. Dobri ?ute.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Ne može se živjeti samo od pucanja i strahovanja, ?ovjek mora i da do?e sebi, da se provjetri, da se provede, da se izbjesni; vidio si kako u lokomotivi puštaju paru da ne eksplodira, e tako ti je i kod ?ovjeka.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Ljudi zive mirno, a umiru naglo.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Saznao sam, i osje?ao sam se kriv, da je život beskrajno raznovrstan i u zlu i u dobru.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
i shvatio sam kako ?ovjek može lako da posegne za gruboš?u ako nije dorastao nekome.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Pravda je kao zdravlje, misliš o njoj kad je nema, i zaista je neodre?ena, ali je možda najviše želja da se udavi nepravda, a ona je vrlo odre?ena. Svaka nepravda je jednaka, a ?ovjeku se ?ini da je najve?a koja je njemu u?injena. A ako mu se ?ini, onda i jeste tako, jer se ne može misliti tu?om glavom.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Sad smo jednaki, unesre?ili su nas zli ljudi.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com