logo

Quotes About Existence

If all the world must see the world As the world the world hath seen, Then it were better for the world That the world had never been.
~ Charles C. Leland
Fundamentally, all writing is about the same thing: it's about dying, about the brief flicker of time we have here, and the frustrations that it creates.
~ Mordecai Richler
...he had no distinct idea how many little things went to make up the sum of an ordinary person's daily life.
~ Bram Stoker
When I was young I used to think the only certain thing about life was that I should one day die. Now I think the only certain thing about life is that there is no such thing as death.
~ Samuel Butler
But what civilization was not founded on adventure, and how long could one exist without it? What justifies the risk of life? Some answer, the attainment of knowledge. Some say wealth, or power, is sufficient cause. I believe the risks are justified by the sheer love of the life I lead.
~ Charles Lindbergh
Pain is sometimes the cost of a meaningful existence. I can handle that.
~ Jeb Dickerson, @JebDickerson
Entiendes lo que te quiero decir? Si el globo terrestre desapareciera un día, si, por ejemplo, la Tierra se estrellase contra un cometa, se despedazara y se volatilizase o simplemente se precipitara en el abismo, si por tanto nuestro globo desapareciera sin dejar otro rastro que este sótano repleto de cartapacios, este sótano bastaría para comprender lo que había sido este mundo.
~ Ismail Kadare
The days went by without incident and often without their name. When you'd unpacked the hours from the day and then the night and piled them all up, you could toss the boxes they came in, which is all that Wednesday or Friday really are.
~ Ismail Kadare
All that can be said with truth of this Absolute and Supreme Reality is that IT IS. This must suffice.
~ Israel Regardie
Of all the blessings bestowed on man, the greatest lies in the fact that God's face is forever hidden from him
~ Issac Bashevis Singer
We count by years, but we live by days.
~ Ivan Doig
Every soldier in the course of time exists only in the breath of written word.
~ Ivan Doig
Šta vredi sva ta huka, kad evo do?e ovakvo vreme pa ?ovek propadne tako da ne može ni da izgine ni da živi, nego trune kao direk u zemlji i sva?iji je, samo nije svoj.
~ Ivo Andri?
Nece biti manje dosadno ako napisem da je dosadno i velika smisla ne vidim u ovom, ali oko mene je tako pusto i prazno da je nuzno da nacinim bezutjesnu konstataciju, samo konstataciju:da sam bio i zivio i da mi je bilo neizmjerno dosadno.
~ Ivo Andri?
Rekao je da nije niko i ništa; putnik na zemlji, prolaznik u ovom prolaznom vremenu, senka na suncu...
~ Ivo Andri?
Sva od stvarnosti, a sama nestvarna, koja nije ni ono što je bilo ju?e ni ono što ?e biti sutra; nešto kao prolazno ostrvo u poplavi vremena.
~ Ivo Andri?
Ponekad se cela ova šarena dnevna stvarnost našeg života zanjiše kao tanka kulisa i mi, za trenutak jedan, sagledamo ono što se nalazi iza nje. Od toga nam se zavrti u glavi, ponese nas laka nesvestica koja brzo pro?e, ali posle toga ?uvamo dugo se?anje na taj trenutak, kao saznanje koje nas krepi i daje nam snage da izdržimo ovu stvarnost na koju smo osu?eni.
~ Ivo Andri?
Uzaludno i pogrešno je tražiti smisao u bezna?ajnim a prividno važnim doga?ajima koji se dešavaju oko nas, nego ga treba tražiti u onim naslagama koja stole?a stvaraju oko nekoliko glavnih legendi ?ove?anstva- legendi o prvom grehu, potopu, Prometeju, Sinu ?ove?ijem
~ Ivo Andri?
Kud sam ja sve lutao? Kud su padale moje teznje, koliko posrtao, koliko bludio u mislima i grijesio u zivotu! - Kako da vam kazem kad to i rodjeno moje sjecanje zaboravlja! Oholost me je nosila kao vjetar. Oganj kojim mi je sagarala dusa nije me izjedao nego mi je davao snagu i zamah. Na borbe svijeta ja sam gledao kao sto se s vedra visa gleda na magle koje se nadvijaju po dolinama. Bio sam nijemi, oholi gost zivota.
~ Ivo Andri?
A warm and close circle formed, like a new existence, created out of realities and yet itself unreal, which was not what it had been the day before nor what it would be the day after, but like a transient island in the flood of time.
~ Ivo Andri?
Lepota, najve?a od svih varki ?ovekovih; ako je ne uzmeš - nema je, ako pokušaš da je uzmeš - prestaje da postoji.
~ Ivo Andri?
Plamen - to je pijanstvo nežive prirode.
~ Ivo Andri?
Bojao sam se i krvi koju sam ?uo kako bije u mom ru?nom zglobu jer me je uvjeravala da živim, a to je bilo isto što i patnja.
~ Ivo Andri?
Uopšte, izgleda da je ovom sadašnjem naraštaju više stalo do njegovog shvatanja o životu nego do života samog.
~ Ivo Andri?