logo

Quotes About Understanding

Me empezó a dar pena el pobre muchacho, empecé a cogerle simpatía. A fin de cuentas, él no tenía la culpa de contar para hombre tan temprano.
~ Unknown
Everyone says love hurts, but that is not true. Loneliness hurts. Rejection hurts. Losing someone hurts. Envy hurts. Everyone gets these things confused with love, but in reality love is the only thing in this world that covers up all pain and makes someone feel wonderful again. Love is the only thing in this world that does not hurt.
~ Meša Selimovi?
Dobar ?ovjek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo. Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ?eš razmišljati o nedostacima drugih. Ako te neko povrijedi, prije?i preko toga. I budi kao Ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili Drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga sasije?e.
~ Meša Selimovi?
Ljubav je jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.
~ Meša Selimovi?
Do kraja života upozna?u ljude a nikad ih upoznati ne?u uvijek ?e me zbunjivati neobjašnjivoš?u svojih postupaka.
~ Meša Selimovi?
Volela bih da si uvek uz mene. Da si na mojoj strani. I kad sam razdražena. I kad nisam u pravu. I kad nismo sami. I kad sam nepravedna. Pre?i preko moje zlobe, umiri me tihim dodirom, ne mu?im te bez razloga. Ako ne znaš, sve je uzalud.
~ Meša Selimovi?
Zavolio sam ga, znam po tome što mi je postao potreban, što nisam zamjerio ni?emu ma šta da je rekao i u?inio, i što mi je sve njegovo postalo važno. Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog.
~ Meša Selimovi?
Najgore je kad ljudi ?ute, kad se ne objasne, pa svaka sumnja ima pravo na život. I moja i tvoja.
~ Meša Selimovi?
?ovjek doduše naj?eš?e govori radi sebe, ali mora da osjeti odjek svojih rije?i.
~ Meša Selimovi?
Do kraja života upoznava?u ljude, a nikada ih upoznati ne?u. Uvijek ?e me zbunjivati neobjašnjivoš?u postupaka
~ Meša Selimovi?
Smatrao sam da me mora razumjeti, ako me voli, da me mora razumjeti i kad ništa ne kažem, mora biti na mojoj strani i kad nemam pravo. Zaboravljaju?i da bi to trebalo da bude i moja obaveza, okrenuo sam se protiv nje, stavljaju?i ih zajedno na jednu stranu. Sad sam sâm, ima zadovoljstva i u tome. I ne želim više da ih uvjerim, da im objasnim sebe, ho?u da imam pravo. Jer imam pravo, iako to nema nikakva zna?aja.
~ Meša Selimovi?
ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osje?anjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna ta?na rije?, zato je i tražiš, osje?aš da je negde u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tu?em licu, u tu?em pogledu, kad po?ne da shvata.
~ Meša Selimovi?
The listener is the midwife in the difficult birth of the word.
~ Meša Selimovi?
Žena zna, žene uvijek znaju, makar ništa ne bilo re?eno, i prije ?e pomisliti da jest nego da nije.
~ Meša Selimovi?
Moraš da nau?iš da nastaviš. To je deo toga. Deo onoga što ?ini ljubav prema nekome. Kad zaista nekog voliš, onda ga ne doživljavaš samo kao produžetak sebe. Ne voliš ga samo zbog sebe. Ljubav je kada znaš kada da pustiš.
~ Meša Selimovi?
People in fact talk most often for their own sake, and with a need to hear the echo of their words.
~ Meša Selimovi?
Zbog nje, isklju?ive, i ljudi su mi postali bliži.
~ Meša Selimovi?
Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog. Pa ipak to ?inim, makar samo zato da još jednom pomenem ?ovjeka koji je unio toliko radosti u moj život.
~ Meša Selimovi?
Friendship is not chosen, he said, it happens, who knows why, like love. And I haven't bestowed anything on you, but on myself; I respect men who remain magnanimous even in their misfortune.
~ Meša Selimovi?
Do you know what I was thinking while you spoke? That some people can say whatever they want, and whether you agree or not, it doesn't upset you. Others throw themselves into a single word, and suddenly everything glows red-hot and no one can keep calm. We sense that something important is happening. That's no longer conversation.
~ Meša Selimovi?
Do kraja života upoznava?u ljude, a nikad ih upoznati ne?u, uvijek ?e me zbunjivati neobjasnjivoš?u postupka.
~ Meša Selimovi?
Šta bi prvo savjetovao ?ovjeku kome želiš dobro? - Da se svojim mišljenjem ne izdvaja me?u ljudima s kojima živi. (...) Drugi moj savjet ?ovjeku kome želim dobro bio bi: ne govori uvijek ono što misliš.
~ Meša Selimovi?
Everyone says love hurts, but that is not true. Loneliness hurts. Rejection hurts. Losing someone hurts. Envy hurts. Everyone gets these things confused with love, but in reality love is the only thing in this world that covers up all pain and makes someone feel wonderful again. Love is he only thing in this world that does not hurt.
~ Meša Selimovi?
I was mistaken. Not because he would have hidden anything from me, but because he was a deep and shadowy well, whose bottom could not be seen easily. And not because he in particular was like that, but because people are like that in general, unfathomable as soon as we get to know them better.
~ Meša Selimovi?