logo

Quotes About Wisdom

Dusty books are my one real passion. New books are like young girls--fit for nothing. A secondhand book is like a person who has traveled; it is only when a book has been handled by several persons and has become dirty that it's fit for contemplation.
~ Djuna Barnes
Oh, for God's sweet sake, couldn't you stand not learning your lesson? Because the lesson we learn is always by giving death and a sword to our lover.
~ Djuna Barnes
You Know what none of us know until we have died. You were dead in the beginning.
~ Djuna Barnes
Love is death, come upon with passion; I know, that is why love is wisdom. I love her as one condemned to it.
~ Djuna Barnes
Bend down the tree of knowledge and you'll unroost a strange bird.
~ Djuna Barnes
Now be still, now that you know what the world is about, knowing it's about nothing.
~ Djuna Barnes
It's a gruesome thing that man learns only by what he has between the one leg and the other! Oh, that short dangle! We corrupt mortality by its industry.
~ Djuna Barnes
One has, I am now certain, to be a little mad to see into the past or the future, to be a little abridged of life to know life, the obscure life – darkly seen.
~ Djuna Barnes
How cruel is reason! How sharper than a serpent's tooth is meditation! How subtle is the lack of reason!
~ Djuna Barnes
The only people who really know anything about medical science are the nurses, and they never tell; they'd get slapped if they did. But the great doctor, he's a divine idiot and a wise man.
~ Djuna Barnes
To think is to be sick...
~ Djuna Barnes
It's so unfair. People suffered, worked, thought. So much wisdom, so much talent. And they're forgotten as soon as they die. We must do everything possible to keep their memories alive, because we will be treated in the same way ourselves.
~ Dmitri Shostakovich
There should always be a harmonious combination of the senses and the intellect.
~ Dmitri Shostakovich
Nije li, ipak, ljudska glupost mati svakog zla na ovom svetu?
~ Dobrica ?osi?
Zar nas tek velika nesre?a zaista vra?a sebi? (...) Ima ne?ega istinski velikog, za um i dušu velikog, u svakoj pravoj nesre?i. Samo u njoj postoji jedna životna istina koje se više ne bi lišio. Nikad.
~ Dobrica ?osi?
?uvaj se re?i, sine! ?uvaj ih se više no svega ljudskog.
~ Dobrica ?osi?
Znam, i zlo?in se lakše priznaje od zablude. Inteligentnom ?oveku najteže je da prizna zabludu. Me?utim,samo od njega to se i može o?ekivati.
~ Dobrica ?osi?
Znam da bez pobede nad sobom ne možemo posti?i nijednu trajnu pobedu nad drugim. Ali, tako?e znam, ta?nije, ose?am, slutim, da ?ovek ne sme da pobedi sebe ni u ime najve?e pobede. Ni za kakvo zemaljsko carstvo. Mudar borac bi verovatno bio onaj koji vodi ra?una da ni za jednu stvar na svetu ne izgubi sebi više no što od te stvari može da dobije.
~ Dobrica ?osi?
?ovek ima razlog da se razo?ara samo u sebe. U svet i ljude, razo?arani su glupaci.
~ Dobrica ?osi?
Boriti se može protiv careva, tirana, papa, lopova i medveda, pitona i krokodila. Si?ušnu vašku zaludno je ubijati. I smešno je i bezumno ubijati vaši.
~ Dobrica ?osi?
Od spoljnih nepogoda ljudskog života, najužasnija je nepogoda - Vreme. U radosti ima brzinu svetlosti, u patnji staje. Malo ga imamo za razumevanje sveta u kome smo bez krivice, a osu?eni da ga s mukom shvatamo, svaku istinu preplatimo, najbitnije ne saznamo. No?as se, valjda, kona?no osveš?ujem: ?ovek nema vremena sebe da shvati.
~ Dobrica ?osi?
Hadži?: Gospodine generale, te ?injenice zna i Vrhovna Komanda. A sa brega se dalje vidi, stara je mudrost. General Miši?: Ali pod uslovom da oni na vrhu brega nisu slepi, da imaju bolje o?i od onih što su na strani ili u podnožju. A ja u mnogim prilikama sumnjam u vidovitost onih što gledaju s vrha brega. Ako su im oblaci bliži, ljudi su im manji.
~ Dobrica ?osi?
Jednom sam, u o?ajanju, morao da pitam mamu: "Zašto ljudi ne vole one koji im nikakvo zlo ne ?ine?" - "Zato sine, što ti dobri ne li?e na njih ostale", odgovorila mi mama, bez premišljanja. "Pa, ipak, mama, ne?e biti da su svi ljudi zli.", rekao sam prili?no ube?eno. Mama je ?utala i ja sam to ?utanje zapamtio. Oca nisam o tome pitao jer sam se plašio njegovog odgovora.
~ Dobrica ?osi?
Slušaj svog tajnog i naj?eš?e nepogrešivog ?uvara hrabrih. On boravi u glavi, ali i ispod srca.
~ Dobrica ?osi?