logo

Quotes About Forgiveness

Oti?i ?u da te ne mrzim da mi postane svejedno. Rasuo sam tvoj lik po dalekim putevima razne?e ih vjetar i sprati kiše nadam se. U meni ?e ga potrti pozlijedenost.
~ Meša Selimovi?
Vidiš, još mislim dobro o tebi, i želim da se ponekad probudiš usred no?i, i da dugo sjediš prekrštenih nogu na postelji, mu?e?i se kajanjem i stidom, zbog mene. Ali, neka ti je bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitaju?i. Došao si na red kad drugih, boljih, više nije bilo.
~ Meša Selimovi?
?uvaj se mržnje, da ne pogriješiš prema sebi i prema ljudima. ?uvaj se žalosti, da ne pogriješiš prema Bogu
~ Meša Selimovi?
Give me strength to forgive. Because he who forgives is the greatest. And I know I cannot forget.
~ Meša Selimovi?
Rekao je: Nisu za griješnicima plakali ni nebo ni zemlja. A ja sam mislio: teško ?ovjeku ako su mu mjera nebo i zemlja.
~ Meša Selimovi?
Ne rekavši joj ništa, ni koliko su njene rije?i ljekovite, ni koliko me ohrabrila svojim povjerenjem bez razloga, zagrlio sam je nježno, kao nekad, prije sino?njeg doga?aja, bez strepnje i ustru?avanja, potpuno opran, oslobo?en, hrabro vedar.
~ Meša Selimovi?
Oti?i ?u, da te ne gledam, oti?i ?u, da ne mislim na izdaju. - Znaš li kako mi je bilo? Znaš li kako mi je i sad? Oti?i ?u, da te ne mrzim, da mi postane svejedno. Rasuo sam tvoj lik po dalekim putevima, raznije?e ga vjetrovi i sprati kiše, nadam se. U meni ?e ga potrti pozlije?enost.
~ Meša Selimovi?
Najbolje je zaboraviti, da umre ljudsko sje?anje na sve što je ružno, i da djeca ne pjevaju pjesme o osveti.
~ Meša Selimovi?
Ne vrijedi pri?ati o strašnom ubijanju, o ljudskom strahu, o zvjerstvima i jednih i drugih, ne bi trebalo pamtiti, ni žaliti, ni slaviti. Najbolje je zaboraviti, da umre ljudsko sje?anje na sve što je ružno, i da djeca ne pjevaju pjesme o osveti.
~ Meša Selimovi?
People easily forget what they're not proud of.
~ Meša Selimovi?
We should kill our pasts with each passing day. Blot them out, so that they will not hurt. Each present day could thus be endured more easily, it would not be measured against what no longer exists. As things our, spectres mix with our lives so that there is neither pure memory nor pure life. They clash and try to strangle each other, continually.
~ Meša Selimovi?
We should kill our pasts with each passing day. Blot them out, so that they will not hurt. Each present day could thus be endured more easily, it would not be measured against what no longer exists. As things are, spectres mix with our lives so that there is neither pure memory nor pure life. They clash and try to strangle each other, continually
~ Meša Selimovi?
Ostala su mu za opravdanje i utjehu samo tri razloga: sudbina koja je ja?a od nas, njegovo pravovremeno upozorenje da se ?uvam ?avola u sebi, i nada da ?u mu na kraju re?i grubu rije?. Sa?uva?e je u srcu kao hamajliju, u sje?anju kao lijek, u savjesti kao opravdanje. (…) Ali mu ne dam zadovoljstvo da se opere mojom grubom rije?i, toliko nije zaslužio.
~ Meša Selimovi?
Dobar ?ovek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo. Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ?es razmišljati o nedostacima drugih. Ako te neko povredi, pre?i preko toga. I budi kao Ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili Drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga sase?e." ? Meša Selimovi?
~ Meša Selimovi?
Htio sam da ga pitam, zar do slobode da se do?e nasiljem? Zar se protiv zla mora upotrijebiti zlo? I ko ?e to drugo zlo iskorijeniti? I kako ga zaboraviti? Ali ako to kažem, zamrzi?e me, prezre?e me. Zadrža?u se na poeziji. Ali šta da kažem? I ovdje sam sam, i ovdje sam kriv, i ovdje razbijam zbijeni red, ?vrst kao zid.
~ Meša Selimovi?
Kad bi Bog kažnjavao za svako u?injeno zlo, ne bi na zemlji ostalo nijedno živo bi?e
~ Meša Selimovi?
We should kill our pasts with each passing day. Blot them out, so that they will not hurt. Each present day could thus be endured more easily, it would not be measured against what no longer exists. As things are, specters mix with our lives so that there is neither pure memory nor pure life. They clash and try to strangle each other, continually.
~ Meša Selimovi?
Ljudi lako zaboravljaju ono cime se ne ponose.
~ Meša Selimovi?
Da nisam našao tebe, bio bih ljut na život, pa ne bih imao ništa, kao ni sada, ali ne bih znao šta je sre?a. Zbog tebe se ne osje?am poražen, niti mislim na osvetu. (...) Ne bi ti bilo lakše, ali bi meni bilo teže, i to je pravo. Nikad te više ne?u ostaviti samu, sve što se desi, desi?e nam se zajedno.
~ Meša Selimovi?
But really, the term "forgive and forget" doesn't make sense to me. Forgiving does allow us to stop dwelling on an issue, which isn't always healthy. But if we forget, we don't learn from our mistakes. And that can be deadly.
~ Meg Cabot
Just because someone isn't at their best doesn't mean you write them off forever" -Pen
~ Unknown
It was lonely being mad at people.
~ Unknown
Bad things happen and then they're over, but where do they go?
~ Megan Abbott
I looked again at the library, my vision made real, beautiful yes, but a terrible betrayal. I would never be able to come here again, I knew. Goldie and my uncle had been cruel and avaricious, but their greed was not so personal as Ellis's. Not so intimate. And yet, I knew also, in a way I had not known before, that its very intimacy made me stronger. I would not forgive him this,
~ Megan Chance