logo

Quotes About Connection

Najmanje se govori kad te se najviše ti?e.
~ Meša Selimovi?
Zavolio sam ga, znam po tome što mi je postao potreban, što nisam zamjerio ni?emu ma šta da je rekao i u?inio, i što mi je sve njegovo postalo važno. Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog.
~ Meša Selimovi?
Bez te ta?ke, za koju si vezan, ne bi volio ni drugi svijet, ne bi imao kud da odeš, jer ne bi bio nigdje.
~ Meša Selimovi?
?ovjek doduše naj?eš?e govori radi sebe, ali mora da osjeti odjek svojih rije?i.
~ Meša Selimovi?
ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osje?anjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna ta?na rije?, zato je i tražiš, osje?aš da je negde u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tu?em licu, u tu?em pogledu, kad po?ne da shvata.
~ Meša Selimovi?
Najteže se govori o onome što te se najviše ti?e.
~ Meša Selimovi?
Ne osvajamo zemlju ve? grumen za svoju stopu ni planinu ve? sliku u svome oku ni more ve? njegovu gibljivu ?vrtsinu i odsjaj njegove površine. Ništa nije naše osim naše vere zato se cvrsto držimo za nju.
~ Meša Selimovi?
Ne želim da posjedujem, ne želim da upravljam. Želim samo neko blago lice, malo povjerenja, koju utješnu rije?, toplu ruku, ispruženu da me prihvati kad posrnem. Da ne dozvoli da padnem.
~ Meša Selimovi?
Zbog nje, isklju?ive, i ljudi su mi postali bliži.
~ Meša Selimovi?
Kako su ljudi nesavršeni! U svemu! Ne mogu da žive sami, postoje samo kao jedna polovina. Drugu traže, u ženi, u drugom ?ovjeku, u laži. Potrebna mu je ta druga polovina, a ništa ne za o njoj.
~ Meša Selimovi?
Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog. Pa ipak to ?inim, makar samo zato da još jednom pomenem ?ovjeka koji je unio toliko radosti u moj život.
~ Meša Selimovi?
Znaš li šta je najljepše u životu? Želja, prijatelju.
~ Meša Selimovi?
Pa u tome i jeste sve - vra?ati se. S jedne ta?ke na zemlji ?eznuti, polaziti i ponovo stizati. Bez te ta?ke za koju si vezan, ne bi volio ni nju ni drugi svijet, ne bi imao odakle da po?eš, jer ne bi bio nigdje. A nisi nigdje ni ako imaš samo nju. Jer tada ne misliš o njoj, ne ?ezneš, ne voliš. A to nije dobro. Treba da misliš, da ?ezneš, da voliš.
~ Meša Selimovi?
Friendship is not chosen, he said, it happens, who knows why, like love. And I haven't bestowed anything on you, but on myself; I respect men who remain magnanimous even in their misfortune.
~ Meša Selimovi?
Do you know what I was thinking while you spoke? That some people can say whatever they want, and whether you agree or not, it doesn't upset you. Others throw themselves into a single word, and suddenly everything glows red-hot and no one can keep calm. We sense that something important is happening. That's no longer conversation.
~ Meša Selimovi?
Do kraja života upoznava?u ljude, a nikad ih upoznati ne?u, uvijek ?e me zbunjivati neobjasnjivoš?u postupka.
~ Meša Selimovi?
Za svakoga imamo razumijevanja osim za svoje najbliže, smatramo da nam njihova vjernost prirodno pripada, kao vlastita koža.
~ Meša Selimovi?
Prijateljstvo se ne stvara, ono nastaje, kao i ljubav.
~ Meša Selimovi?
Svijet ne spava, svijet nikada sav ne spava, ?ini mi se da nisam sam.
~ Meša Selimovi?
?utala je, pribijena uz mene, kao da traži zaštitu. Preboljevala je što su je njeni napustili. Navikavala se na mene. Sad nikoga nemamo, ni ona ni ja, ho?emo li biti dovoljni jedno drugome?
~ Meša Selimovi?
Ali nikad ne znamo što izazivamo u drugom ?ovjeku rije?ju koja za nas ima sasvim odre?eno zna?enje i zadovoljava samo našu potrebu.
~ Meša Selimovi?
Bože, kakve gluposti ?ovjek govori ponekad, nešto namjerno, nešto nesvjesno, osje?aju?i da mu trenutak prisnosti dopušta da ne bude oprezan prema sebi. Ali taj osje?aj vara, trenutak prisnosti je želja, drugi ga ne prihvata.
~ Meša Selimovi?
Dvije su stvari smetnja za dobre odnose me?u ljudima: neobaviještenost i nepovjerenje. Neobaviještenost dopušta proizvoljne sudove, nepovjerenje unaprijed kopa jaz.
~ Meša Selimovi?
Ljubav je ipak ja?a od svega.
~ Meša Selimovi?