logo

Quotes About Empathy

Volela bih da si uvek uz mene. Da si na mojoj strani. I kad sam razdražena. I kad nisam u pravu. I kad nismo sami. I kad sam nepravedna. Pre?i preko moje zlobe, umiri me tihim dodirom, ne mu?im te bez razloga. Ako ne znaš, sve je uzalud.
~ Meša Selimovi?
?ovjek doduše naj?eš?e govori radi sebe, ali mora da osjeti odjek svojih rije?i.
~ Meša Selimovi?
Smatrao sam da me mora razumjeti, ako me voli, da me mora razumjeti i kad ništa ne kažem, mora biti na mojoj strani i kad nemam pravo. Zaboravljaju?i da bi to trebalo da bude i moja obaveza, okrenuo sam se protiv nje, stavljaju?i ih zajedno na jednu stranu. Sad sam sâm, ima zadovoljstva i u tome. I ne želim više da ih uvjerim, da im objasnim sebe, ho?u da imam pravo. Jer imam pravo, iako to nema nikakva zna?aja.
~ Meša Selimovi?
ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osje?anjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna ta?na rije?, zato je i tražiš, osje?aš da je negde u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tu?em licu, u tu?em pogledu, kad po?ne da shvata.
~ Meša Selimovi?
The listener is the midwife in the difficult birth of the word.
~ Meša Selimovi?
?uvaj se mržnje, da ne pogriješiš prema sebi i prema ljudima. ?uvaj se žalosti, da ne pogriješiš prema Bogu
~ Meša Selimovi?
Give me strength to forgive. Because he who forgives is the greatest. And I know I cannot forget.
~ Meša Selimovi?
Moraš da nau?iš da nastaviš. To je deo toga. Deo onoga što ?ini ljubav prema nekome. Kad zaista nekog voliš, onda ga ne doživljavaš samo kao produžetak sebe. Ne voliš ga samo zbog sebe. Ljubav je kada znaš kada da pustiš.
~ Meša Selimovi?
People in fact talk most often for their own sake, and with a need to hear the echo of their words.
~ Meša Selimovi?
Ne želim da posjedujem, ne želim da upravljam. Želim samo neko blago lice, malo povjerenja, koju utješnu rije?, toplu ruku, ispruženu da me prihvati kad posrnem. Da ne dozvoli da padnem.
~ Meša Selimovi?
Zbog nje, isklju?ive, i ljudi su mi postali bliži.
~ Meša Selimovi?
Do you know what I was thinking while you spoke? That some people can say whatever they want, and whether you agree or not, it doesn't upset you. Others throw themselves into a single word, and suddenly everything glows red-hot and no one can keep calm. We sense that something important is happening. That's no longer conversation.
~ Meša Selimovi?
Šta bi prvo savjetovao ?ovjeku kome želiš dobro? - Da se svojim mišljenjem ne izdvaja me?u ljudima s kojima živi. (...) Drugi moj savjet ?ovjeku kome želim dobro bio bi: ne govori uvijek ono što misliš.
~ Meša Selimovi?
Za svakoga imamo razumijevanja osim za svoje najbliže, smatramo da nam njihova vjernost prirodno pripada, kao vlastita koža.
~ Meša Selimovi?
Dobar ?ovek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo. Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ?es razmišljati o nedostacima drugih. Ako te neko povredi, pre?i preko toga. I budi kao Ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili Drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga sase?e." ? Meša Selimovi?
~ Meša Selimovi?
Ali nikad ne znamo što izazivamo u drugom ?ovjeku rije?ju koja za nas ima sasvim odre?eno zna?enje i zadovoljava samo našu potrebu.
~ Meša Selimovi?
Žena više voli nježnu rije?, makar bila i glupa, nego pametnu, ako je gruba.
~ Meša Selimovi?
Više je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Mnogo više! Samo se zli dalje ?uju i teže osje?aju. Dobri ?ute.
~ Meša Selimovi?
Ljudi ne vole zlo, pa ipak ga podnose. Kad bi zlo i surovost bili dovoljno pametni da znaju granicu do koje smiju da se name?u, da ne izazivaju ogor?enje, dugo bi trajali. Ružna je to misao, ali izgleda da je ta?na, ljudi se teško pokre?u dok mogu da žive podnošljivo, tek kad im postane suviše teško, kad po?nu da tonu, po?inju da misle i da se otimaju.
~ Meša Selimovi?
Da mu kažem: sam sam, hafiz-Muhamede, sam i tužan, pruži mi ruku i samo za ?as budi mi prijatelj, otac, sin, drag ?ovjek ?ija me blizina raduje, pusti me da zapla?em na tvojim usahlim prsima, zapla?i i ti, zbog mene, ne zbog svih ljudi, zadrži mi svoj vlažni dlan na tjemenu, kratko ?e trajati, a potrebno mi je; kratko, jer evo ve? prvi pjetlovi pjevaju.
~ Meša Selimovi?
i shvatio sam kako ?ovjek može lako da posegne za gruboš?u ako nije dorastao nekome.
~ Meša Selimovi?
Znaš li šta sam mislio dok si govorio? Kako neki ljudi mogu da kažu sve što ho?e, i možeš da primiš ili ne primiš, ostaješ miran. A neki u jesnu rije? unesu sebe, i odjednom se sve zažari, niko ne ostaje miran. Osjetimo da se nešto važno dešava.
~ Meša Selimovi?
Sad smo jednaki, unesre?ili su nas zli ljudi.
~ Meša Selimovi?
Slušalac je babica u teškom poro?aju re?i. Ili nešto još važnije. Ako taj drugi želi da razume.
~ Meša Selimovi?