Quotes About Philosophy
Mnie Bóg, w ?yciu moim, nigdy nie byÅ' potrzebny - od najwczeÅ›niejszego dzieciÅ"stwa, ani przez pi?? minut - byÅ'em zawsze samowystarczalny. / I have never in my life needed God - from the infancy, since I was 5, I was self-sufficient. (Dziennik 1956, XVIII Niedziela)
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
Literatura powa?na nie jest po to, ?eby u?atwia? ?ycie, tylko ?eby je utrudnia?.
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
A jak tak se svými Papíry a Myslí dovádÄ›l, inteligentnÄ›ji se stával stále stále inteligentnÄ›jÅ¡ím a ta jeho inteligence, sama sebou rozmnožená a sama na sobÄ› obkro?mo sedíc, v tak ukrutnou inteligenci pÃ…â"¢er?stala, že ?lovÄ›ka až hr?za jímala!
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
Moim uczniom mówiÄ™: pamiÄ™tajcie, ?e nie jestem jednym z waszych zacnych, patentowanych i gwarantowanych profesorów. Ze mnÄ… nigdy nic nie wiadomo. W ka?dej chwili mogÄ™ powiedzie? gÅ'upstwo, albo skÅ'ama? - w ogóle wystrychn?? na dudka. Ze mnÄ… nie ma ?adnej gwarancji. Jestem draÅ" - lubiÄ™ siÄ™ zabawi? - i gwi?d?? - gwi?d?? - gwi?d??... na was i na moje nauczanie.
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
Witold Gombrowicz
~ Unknown
BazillionQuotes.com
Las ten co gorsza by? zielony.
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
The emptiness of our boredom met with the emptiness of these supposed signs.
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
Considering the bird, considering the stick, perhaps finally I'll also find out what it is with the mouths. (Why? How? What an absurdity!)
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
Tera?niejsza my?l francuska o ?mierci jest dla mnie wyj?tkowo sztuczna, jak z reszt? wszystkie inne mementa mori. Stanowi? one jeden przyk?ad wi?cej, jak dalece my?li nasze s? nam obce. To wa?kowanie ?mierci wykazuje jedynie, ?e nie jeste?my w stanie jej zasymilowa?; albowiem ona - gdyby?my naprawd? wyczuli jej obecno?? - musia?aby odebra? nam sen i apetyt; ale nie przeszkadza nam nawet w chodzeniu do kina.
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
Truth does not make itself real in an abstract contest of ideas, but in a collision of persons. Being condemned to read a fair amount of books filled only with arguments, I know what truth severed from the person is: a laborious truth. And that is why I turn to you with the plea: Do not allow an idea to grow in you at the price of your personality.
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
I do not believe in a non-erotic philosophy. I do not believe in any desexualized idea.
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
A Fryderyk, Fryderyk, co wiedziaÅ' o tym Fryderyk, gaszÄ…cy papierosa, bawiÄ…cy siÄ™ gaÅ'kami chleba? Fryderyk, Fryderyk, Fryderyk! Fryderyk, siedzÄ…cy tutaj, umieszczony przy tym stole, w tym domu, na tych polach nocnych i w tym kÅ'Ä™bowisku pasji! Ze swojÄ… twarzÄ…, która byÅ'a jednÄ… wielkÄ… prowokacjÄ…, poniewa? nade wszystko wystrzegaÅ'a siÄ™ prowokacji. Fryderyk!
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
Niespiesznie stÄ…paÅ' i zatrzymywaÅ' siÄ™, oglÄ…daÅ' krzaki, zamyÅ›lony, jego mÄ…dry profil pochylaÅ' siÄ™ nad liÅ›ciami, abstrakcyjnie. Ogród byÅ' cichy. Znów podejrzenia moje rozwiewaÅ'y siÄ™, ale pozostaÅ'o jedno, trujÄ…ce: ?e on przed sobÄ… udaje. JakoÅ› zanadto siÄ™ ruszaÅ' w tym ogrodzie.
~ Witold Gombrowicz
BazillionQuotes.com
Anything that can be said can be said clearly.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
It seems to me that, in every culture, I come across a chapter headed 'Wisdom.' And then I know exactly what is going to follow: 'Vanity of vanities, all is vanity.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
More wisdom is contained in the best crime fiction than in philosophy.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
The I, the I is what is deeplt mysterious.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen
~ Unknown
BazillionQuotes.com
Here it can be seen that solipsism, when its implications are followed out strictly, coincides with pure realism.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
6.41 Der Sinn der Welt muss ausserhalb ihrer liegen.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
Der Satz der Mathematik drückt keinen Gedanken aus.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
Die Welt ist alles, was der Fall ist. Die Welt ist die Gesamtheit der Tatsachen, nicht der Dinge...
~ Unknown
BazillionQuotes.com
Logic is not a theory but a reflexion of the world.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
As there is only a logical necessity, so there is only a logical impossibility.
~ Unknown
BazillionQuotes.com