logo

Quotes About Communication

Relationships are complicated no matter what style of parenting you choose.
~ Mayim Bialik
The level of communication you can achieve with an infant is really profound.
~ Mayim Bialik
My parents' silences about many things alarmed me. They made me aware of invisible lines that I couldn't see that they drew between themselves and the rest of the world. I never knew when that line might be drawn to exclude me.
~ Unknown
If the education of our kids comes from radio, television, newspapers - if that's where they get most of their knowledge from, and not from the schools, then the powers that be are definitely in charge, because they own all those outlets.
~ Maynard James Keenan
Hiljadu puta se pokaješ za ono što kažeš, rijetko za ono što pre?utiš.
~ Meša Selimovi?
Najgore je kad ljudi ?ute, kad se ne objasne, pa svaka sumnja ima pravo na život. I moja i tvoja.
~ Meša Selimovi?
?ovjek doduše naj?eš?e govori radi sebe, ali mora da osjeti odjek svojih rije?i.
~ Meša Selimovi?
Smatrao sam da me mora razumjeti, ako me voli, da me mora razumjeti i kad ništa ne kažem, mora biti na mojoj strani i kad nemam pravo. Zaboravljaju?i da bi to trebalo da bude i moja obaveza, okrenuo sam se protiv nje, stavljaju?i ih zajedno na jednu stranu. Sad sam sâm, ima zadovoljstva i u tome. I ne želim više da ih uvjerim, da im objasnim sebe, ho?u da imam pravo. Jer imam pravo, iako to nema nikakva zna?aja.
~ Meša Selimovi?
ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osje?anjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna ta?na rije?, zato je i tražiš, osje?aš da je negde u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tu?em licu, u tu?em pogledu, kad po?ne da shvata.
~ Meša Selimovi?
The listener is the midwife in the difficult birth of the word.
~ Meša Selimovi?
Ali mu ne dam zadovoljstvo da se opere mojom grubom rije?i, toliko nije zaslužio.
~ Meša Selimovi?
People in fact talk most often for their own sake, and with a need to hear the echo of their words.
~ Meša Selimovi?
Do you know what I was thinking while you spoke? That some people can say whatever they want, and whether you agree or not, it doesn't upset you. Others throw themselves into a single word, and suddenly everything glows red-hot and no one can keep calm. We sense that something important is happening. That's no longer conversation.
~ Meša Selimovi?
Šta bi prvo savjetovao ?ovjeku kome želiš dobro? - Da se svojim mišljenjem ne izdvaja me?u ljudima s kojima živi. (...) Drugi moj savjet ?ovjeku kome želim dobro bio bi: ne govori uvijek ono što misliš.
~ Meša Selimovi?
Ali nikad ne znamo što izazivamo u drugom ?ovjeku rije?ju koja za nas ima sasvim odre?eno zna?enje i zadovoljava samo našu potrebu.
~ Meša Selimovi?
Bože, kakve gluposti ?ovjek govori ponekad, nešto namjerno, nešto nesvjesno, osje?aju?i da mu trenutak prisnosti dopušta da ne bude oprezan prema sebi. Ali taj osje?aj vara, trenutak prisnosti je želja, drugi ga ne prihvata.
~ Meša Selimovi?
Žena više voli nježnu rije?, makar bila i glupa, nego pametnu, ako je gruba.
~ Meša Selimovi?
Ljutita i za?u?ena, gomila ima svoj jezik, druk?iji od jezika kojim se služi svaki od ovih ljudi, li?i na zujanje p?ela, ili na režanje, gube se rije?i a ostaje skupni zvuk, gube se pojedina?na raspoloženja a ostaju zajedni?ka, opasna.
~ Meša Selimovi?
Dvije su stvari smetnja za dobre odnose me?u ljudima: neobaviještenost i nepovjerenje. Neobaviještenost dopušta proizvoljne sudove, nepovjerenje unaprijed kopa jaz.
~ Meša Selimovi?
Više je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Mnogo više! Samo se zli dalje ?uju i teže osje?aju. Dobri ?ute.
~ Meša Selimovi?
Teško ?e se sporazumeti dva ?ovjeka koji misle razli?ito. - Lako ?e se sporazumeti dva ?ovjeka koji misle.
~ Meša Selimovi?
As soon as his soft voice began to flow the night would become less empty. He built a bridge of cobwebs between us, a bridge of words. They fluttered above us in an arch; they rose and dropped, like the waters of the river. He was the source; I was the mouth. A secret was woven between us, and the beautiful madness called conversation worked a miracle: two dead logs that lay side by side suddenly revided, and were not completely separated.
~ Meša Selimovi?
Hiljadu puta se pokajes za ono sto kazes, rijetko za ono sto precutis.
~ Meša Selimovi?
Znaš li šta sam mislio dok si govorio? Kako neki ljudi mogu da kažu sve što ho?e, i možeš da primiš ili ne primiš, ostaješ miran. A neki u jesnu rije? unesu sebe, i odjednom se sve zažari, niko ne ostaje miran. Osjetimo da se nešto važno dešava.
~ Meša Selimovi?