Quotes About Perception
Dobar ?ovek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo. Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ?es razmišljati o nedostacima drugih. Ako te neko povredi, pre?i preko toga. I budi kao Ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili Drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga sase?e." ? Meša Selimovi?
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Ali nikad ne znamo što izazivamo u drugom ?ovjeku rije?ju koja za nas ima sasvim odre?eno zna?enje i zadovoljava samo našu potrebu.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
žele?i da te vidim cijelu a ne o?ekuju?i da je to mogu?e, iako sam znao da postojiš
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Bože, kakve gluposti ?ovjek govori ponekad, nešto namjerno, nešto nesvjesno, osje?aju?i da mu trenutak prisnosti dopušta da ne bude oprezan prema sebi. Ali taj osje?aj vara, trenutak prisnosti je želja, drugi ga ne prihvata.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
I had been generalizing about the world so much that I began to lose my grasp of it.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Ljutita i za?u?ena, gomila ima svoj jezik, druk?iji od jezika kojim se služi svaki od ovih ljudi, li?i na zujanje p?ela, ili na režanje, gube se rije?i a ostaje skupni zvuk, gube se pojedina?na raspoloženja a ostaju zajedni?ka, opasna.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Dvije su stvari smetnja za dobre odnose me?u ljudima: neobaviještenost i nepovjerenje. Neobaviještenost dopušta proizvoljne sudove, nepovjerenje unaprijed kopa jaz.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Tajna se duže pamti nego jasna istina.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Više je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Mnogo više! Samo se zli dalje ?uju i teže osje?aju. Dobri ?ute.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
A onda mi je došlo do svijesti da je opasno i ovo radosno posmatranje, nisam se više osje?ao nadmo?an, ni skriven, oživjelo je nešto neželjeno u meni. Nije to bila strast, ve? možda gore od toga: uspomena.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Ljudi nisu glupi da ne bi vidjeli kako je teško pomiriti svijet i sebe, ni dovoljno pametni da to ne pokušavaju...
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Sve što nam se dešava, nije stvarnost, ve? naš san o stvarnosti. Kakva je onda ta stvarnost, i da li postoji? Ili je sam san stvarnost? Ko nas to drži u snu, i ko nas budi? Je li smrt bu?enje? Je li život u smrti?
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Jer ništa nije ni dobro ni r?avo, nego ga naše mišljenje ?ini takvim.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Nadnio sam se nad njeno lice i gledao duge sjenke trepavica na oblim, mekim jagodicama. Njen dragi lik je odgonio utvare iz sna, i prijete?e o?i iz jave. Imam nju, oni me se ne ti?u.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Znaš li šta sam mislio dok si govorio? Kako neki ljudi mogu da kažu sve što ho?e, i možeš da primiš ili ne primiš, ostaješ miran. A neki u jesnu rije? unesu sebe, i odjednom se sve zažari, niko ne ostaje miran. Osjetimo da se nešto važno dešava.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Pravda je kao zdravlje, misliš o njoj kad je nema, i zaista je neodre?ena, ali je možda najviše želja da se udavi nepravda, a ona je vrlo odre?ena. Svaka nepravda je jednaka, a ?ovjeku se ?ini da je najve?a koja je njemu u?injena. A ako mu se ?ini, onda i jeste tako, jer se ne može misliti tu?om glavom.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Zašto se smatra da su knjige pametne ako su gorke?
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Zaista, smiješno je kako se malom prepravkom, zaboravljanjem sitnica, izostavljanjem uzroka, neznatnim prekrajanjem stvarnih doga?aja, porazi mogu pretvoriti u pobjede, promašenost u junaštvo.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
Najteže je objasniti ono što je najjednostavnije.
~ Meša Selimovi?
BazillionQuotes.com
There ain't no coupe de Ville hidin' in the bottom of a Cracker Jack box.
~ Meat Loaf
BazillionQuotes.com
Each time someone told her, "You have such a pretty face," she felt as though they wanted to sever her head from her body, to discard the meat of her and leave the small round disk of her face as her one saving quality. She was supposed to be grateful for his attention
~ Unknown
BazillionQuotes.com
She wondered how much of life would feel this way—shock without the grace of surprise.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
Transformation does not happen by learning new information. It happens when you change how you view and react to other people, events and things around you.
~ Unknown
BazillionQuotes.com
But I've always been a sucker for a good double entendre; the gap between what is said and what is thought, what is stated and what is implied, is a place in which I have always found myself. I'm really not a liar, I just learned very early on that those of us deprived of history sometimes need to turn to mythology to feel complete, to belong.(p10)
~ Meera Syal
BazillionQuotes.com