logo

Quotes About Introspection

I had been generalizing about the world so much that I began to lose my grasp of it.
~ Meša Selimovi?
Crne o?i koje miruju, odaju?i život negdje unutra, kao duboka voda, lice osvijetljeno ispod kože mlije?nim svjetilj?icama, tijelo što ne zove, ve? zaprepaš?uje, postoji kao celina jer je sklad. Djeluje dirljivo lijepo. Kao muzika. Neodre?eno, a snažno, ne odvajaju?i se, okre?e nas u nas same, živi za sebe a za nas.
~ Meša Selimovi?
Ljudi nisu glupi da ne bi vidjeli kako je teško pomiriti svijet i sebe, ni dovoljno pametni da to ne pokušavaju...
~ Meša Selimovi?
Šta to tražimo u tu?oj zemlji, osim svoje i tu?e nesre?e.
~ Meša Selimovi?
Hiljadu puta se pokajes za ono sto kazes, rijetko za ono sto precutis.
~ Meša Selimovi?
Boli me glava od pi?a i noga zbog gelera. Za glavobolju sam ja kriv, za geler u nozi nisam: dobio sam ga u borbi za pomjenu svijeta. Glavobolju sam dobio žele?i da sa svijetom uspostavim prisnost. Sad mislim kako je možda lakše mijenjati svijet nego sa njim postati prisan.
~ Meša Selimovi?
Znaš li šta sam mislio dok si govorio? Kako neki ljudi mogu da kažu sve što ho?e, i možeš da primiš ili ne primiš, ostaješ miran. A neki u jesnu rije? unesu sebe, i odjednom se sve zažari, niko ne ostaje miran. Osjetimo da se nešto važno dešava.
~ Meša Selimovi?
Ali ako ga i nisam odbio, želio sam da skrenem razgovor, nisam volio da iko kopa po meni.
~ Meša Selimovi?
Hiljadu puta se pokaješ za ono što kažeš, rijetko za ono što pre?utiš, znao sam za tu mudrost kad mi nije bila potrebna.
~ Meša Selimovi?
vedra ni zbog ?ega, misao ni o ?emu...
~ Meša Selimovi?
Usamljenost ra?a misao, misao nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu.
~ Meša Selimovi?
Zašto se smatra da su knjige pametne ako su gorke?
~ Meša Selimovi?
Kad sam prošao taj mu?ni put, doznavši i ono što mi nije bilo potrebno, moja naivnost je umrla, od stida.
~ Meša Selimovi?
?çine kapan?k olmas?n? sadece a?k ortadan kald?rabilirdi. O zaman aralar?ndaki a?k de?il miydi?
~ Unknown
This is a matter between herself and God.
~ Unknown
I usually know almost exactly how I feel. The problem is, I just can't tell anyone.
~ Meg Cabot
Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster. And if you gaze long enough into an abyss, the abyss will gaze back into you. —Friedrich Nietzsche
~ Meg Gardiner
Why would I hate you?" "Because I was being, as Oscar made a point of telling me later, the most unlikable version of myself
~ Unknown
It was lonely being mad at people.
~ Unknown
Gil has put his book down and is gazing at something inside his head.
~ Meg Rosoff
some people are lonely for all the right reasons.
~ Meg Rosoff
Not to mention the loneliness. And at the same time, the crowdedness. The never being really alone, just to think, to rest or to do something private - anything private. You can`t even got to toilet in private. And if you want company, real company, not just people hanging about making a noise, that`s when you realize how lonely you are.
~ Meg Rosoff
And so, perhaps, when I say I long to be a pane of glass, I am lying. I long for partial obscurity at the same time that I long for someone to know me.
~ Meg Rosoff
Lassan azért kezdek rájönni, hogy sokszor azokra érdemes odafigyelni, akik nem járatják folyton a szájukat.
~ Meg Rosoff